Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stranichka
Категория: Други
Прочетен: 67257
Постинги: 23
Коментари: 1
Гласове: 13
Архив
Постинг
29.10.2011 00:28 - 20 неща, които те правят по-силна
Автор: stranichka Категория: Други   
Прочетен: 1547 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Тази статия е за това как да станеш свръхчовек. Супержена. Идеал. И то не на някой друг, а на себе си. Ако обаче държиш да продължиш да страдаш от ниско самочувствие и неувереност в собствените си способности, в никакъв случай не я чети – ще даде пагубно влияние върху усещането ти за “слаб пол”!

Пълен напред

Според изследванията, днес жените са по-силни от всякога и като основен фактор за това е работата. Женското отношение към кариерата никога не е било по-отговорно и това ни поставя на равни позиции със „силния пол“.

1. Недовършените задачи
По правило се сещаш за нещо, което не си свършила, в най-неподходящия момент: преди да заспиш, по време на секс, преди важна среща, изпит, командировка... И това те хвърля в пристъп на паника и напрежение. Вместо да си съкращаваш живота с притеснения, обикновено плод на развинтено въображение и изопнати нерви (не, във вуз-а нямат хоби да губят дипломи, които не са взети навреме), си направи списък на влачените от седмици/месеци задачи, отдели си един уикенд, плюс петъчен отпуск, и отхвърли всичко. Иди най-сетне на зъболекар и гинеколог, дай на шивачка плата за панталон, закупен преди година, върни книгите на библиотеката. Когато се избавиш от черните мисли, тормозили те месеци наред, ще се успокоиш и ще усетиш, че всъщност не си безпомощна и некадърна, а напротив - можеш да се оправиш сама в неограничен брой ситуации.

2. Културният багаж
Купи си всички любими дискове, филми и книги и грижливо ги подреди на стелажа в стаята си. Когато усетиш първите признаци на лошо настроение, си пусни музика или киносцена, която харесваш, или отвори някой роман. Наложи си да забравиш за всичко останало. Ще видиш как полека-лека ще ти стане леко на душата, ще усетиш прилив на сили и усмивката ти ще се появи отново. Отделяй скромна сума от бюджета си всеки месец и попълвай извора си на щастие и обща култура.  

3. Бъдещите планове
Знаеш ли какво ще се случва с теб след 10 години? Естествено че не. Но е добре да си дадеш приблизителна сметка какво би искала от живота си в бъдеще. Защото иначе рискуваш да се заседиш на едно също място с години, независимо дали става дума за месторабота, жизнен стандарт или незадоволителни отношения. А какво ли би се получило, ако решиш да осъществиш детската си мечта и се заемеш с уроци по рисуване, пеене, спорт, или обиколиш цяла Европа с автобус? Всяко ново умение и изживяване, което си доставиш, те обогатява и ти помага да се развиваш. Да не говорим, че в един бъдещ момент може да се окаже супер полезно. Така че не умувай и мързелувай, а се захвани с нещо още днес.

4. Щедростта
Ето ти го парадокса на силната личност: колкото повече даваш и се раздаваш, толкова по-силна, обогатена, свободна и независима ставаш. Не се опитвай да събираш пари, привилегии, самочувствие, околно внимание, данък обществено мнение. Помагай на другите, раздавай положителни емоции, прави изненади и подаръци на любимите си хора – и ще видиш как това ще те направи щастлива и уверена в собствената си ценност. Фасулски е просто: хората се делят на два типа - такива, които помагат, и такива, на които им помагат. Ясно е кои са слаби и кои - силни.

5. Способността да помолиш за помощ
Но нали за помощ молели само слабите, ще кажеш. Не, слабите се боят да помолят приятелка да дойде с бутилка и утешителни думи в полунощ: “Ами ако вземе да откаже? Ако съм й омръзнала?”. В крайна сметка, да позвъниш на приятел, на майка си или дори на гаджето си и директно да си признаеш, че в момента имаш нужда от тях, ще ти помогне по-бързо да преодолееш кризата. Важното е да не отправяш молбата прекалено често.

6. Записките
Ако си въведеш навика да записваш (или да си рисуваш, защо пък не?) всичко, което се случва с теб всеки ден, и мислите и идеите, които ти минават през главата, ще разполагаш с едно сигурно занимание за свободното си време или за дългите самотни вечери, които имат навика да изникват в най-кофти момент. Така няма да ти се налага да звъниш на приятелка и да изслушваш безкрайния порой думи за гаджето, проблемите в офиса и с техните, новата блузка, разпродажбите, килограмите и т. н., който да те натовари и разстрои допълнително. Освен това, когато се почувстваш тъпа, можеш да прегледаш старите си записки и да се увериш, че всъщност имаш гениална мисъл (неизвестно защо, винаги имаме усещането, че с времето затъпяваме). Твоят дневник ще е сигурното ти лекарство срещу уязвимост.

7. Най-обикновената почивка
Знаеш, че от нея се придобиват невероятни сили. Под отпускане обаче не се разбират танци в дискотеката цяла нощ, ядене и пиене до зори в кръчмата или основно почистване на жилището. Истинската почивка означава да не си даваш зор за нищо, дори за такива елементарни неща като мисълта какво ще правиш след вечеря например. Кога за последен път разпуска по този начин?

8. Идолите
Дай си сметка на кого и с какво искаш да приличаш. Не е добра идея да си издигаш стопроцентови кумири (няма съвършени хора, пък и е ужасно да се превърнеш в нечие копие). Става дума за това, как да извлечеш дивиденти от факта, че се възхищаваш на някого за нещо – да кажем, на начина, по който танцува твоя приятелка. Вместо да се депресираш “ех, аз съм като дърво на нейния фон”, следи движенията й и ги упражнявай вкъщи насаме пред огледалото, докато постигнеш задоволителен резултат. Или иди на курс по танци. Когато усвоиш умението, ще изпиташ усещането, че има малко невъзможни неща на този свят, стига да вложиш малко инат и постоянство. С други думи, ще повярваш в собствените си сили. Да не говорим, че ако успяваш да научиш по нещо от всеки срещнат, няма да имаш равна на себе си.

9. Личният исторически музей
Пази хубавите реликви от миналото си. Стар флакон от любим парфюм, който слагаше на срещите с първата си любов, хербаризирано цвете, подарено от някоя невероятна тръпка на абитуриентския бал, снимка от култова екскурзия или купон, куп валентинки... Тези вещи са част от теб. Винаги, когато ги погледнеш, ти напомнят колко хубав и пълен с любов е животът ти. И ти помагат да продължиш с пълна пара напред.

10. Грижата за родителите
Не си мисли, че когато се изнесеш, не им липсваш. Фактът, че не си на 14 и вече не могат да ти наложат да прекараш уикенда с тях на вилата, не означава, че тайно не си мечтаят за това. Не ги лишавай от вниманието си! Помисли какво не биха могли да направят без твоя помощ. Не могат да работят с компютър? Ще ти отнеме час да им обясниш елементарните операции в Windows. Или 30 минути да свалиш от нет-а някой филм, който би им харесал, да купиш ядки и нещо за пиене от магазина, след което да ги поканиш на киновечер. Можеш също да ги изненадаш със семейно посещение на ресторант или миниекскурзия. Твоята сила в дадения случай се демонстрира нагледно.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031