Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stranichka
Категория: Други
Прочетен: 67253
Постинги: 23
Коментари: 1
Гласове: 13
Архив
Постинг
12.11.2011 16:04 - Истинският начин за стегнат корем
Автор: stranichka Категория: Други   
Прочетен: 7366 Коментари: 0 Гласове:
1



 В наши дни женската мода е просто безпощадна – къси потничета, прилепнали по бедрата джинси, панталони с ниска талия – всички те акцентират върху корема като едно мощно средство за подчертаване на сексапила.

С помощта на различни дизайнерски хитрини може донякъде да се скрият пълните бедра и не толкова стройните крака, но с корема този номер, уви, не минава. Изходът е един – изковаване на стройна коремна преса.

Как да изградим добре изваяни коремни мускули? Отговорът не е прост, нито това се постига бързо и лесно. За съжаление, фитнесът не е изобретил вълшебен метод, гарантиращ, че вашето коремче ще стане предмет на завист още при следващата обиколка в мола. Рецептата за тънка талия си е същата, както преди половин век, в ранната епоха на фитнеса – здрави тренировки и стриктна диета.

Все пак има някакъв научен напредък – разбраха се доста неща, които могат да ускорят резултатите.

На първо място, най-доброто упражнение за коремна преса е повдигането на крака (колене) от вис.

На второ – няма никакъв смисъл от безумни повторения – те не са толкова ефективни. Според съвременните експерти, за да имате добре оформена мускулатура, е достатъчно да правите по 12-15 повторения в серия, ако правите над 15-20 вероятно е тогава да участват повече спомагателните мускули. А това, освен че не е нужно, е и опасно.

Флексорите (мускулите – сгъвачи, каквито са тези на корема) се захващат дълбоко в женския таз. С времето те могат да станат супер твърди и да предизвикат травма в биомеханиката на тазобедрените стави.

След няколко години на безумна „бомбардировка" на пресата, могат да започнат и мъчителни болки в кръста. Така че, ако някое упражнение ви е твърде леко и правите над 30 повторения, значи трябва да си потърсите някое по-трудно, или прибавите допълнителна тежест.

За да няма рискове, специалистите съветват да се придържате към 10 -15 повторения - не повече.

Винаги, когато извършвате сгъване или повдигане на краката, издишвайте. Ако се случи обратното (вдишвате), се увеличава вътрешното налягане и мускулатурата се разтяга. Пресата са е доста силна, но не са малко случаите, в които става мускулно разкъсване и следва неприятна операция.

Нека отговорим на някои често задавани въпроси...

Искаме с мъжа ми да имаме дете, но се безпокоя дали ще си изгубя привлекателните форми на талията след раждането. Може ли да се застраховам това да не стане?

Специалистите съветват ,едва ли не на следващия ден след раждането, да се завърнете към фитнеса. Никой не оспорва ползата от физическите упражнения. Но е много важно едно – каква коремна преса сте имали преди бременността.

Ако сте имали силни и тренирани мускули, имате голям шанс да се върнете към предишните си мерки. Ако пресата ви е била слаба, то мускулите може да се отпуснат и разтегнат след раждането и възможността да си върнете тънката талия е под голям замислен въпрос. Ще трябва да хвърлите много усилия.

Има много фитнес клубове, които пропагандират методиката Core Training. Ще ми помогне ли тя да си стегна корема?

Първо, да уточним същността на тази методика – по същество упражненията в тази програма се правят на неустойчиви опори. Малцина знаят, но запазването на равновесието помага да се развие и стегне коремната преса.

В този смисъл тренировките на неустойчиви опори задължително ще направят коремната стена по-силна. Но, ако вашата преса е съвсем нетренирана, такова натоварване няма да е достатъчно и ще трябва да обърнете по-специално внимание.

Твърдо съм решила да се занимавам с пилатес и йога. Ще помогнат ли тези занятия да укрепна коремната преса?

Да. Тези методики са доказано ефективни. И пилатес и йога, в равна степен, натоварват коремната преса. При това го правят доста добре, благодарение на напълно естествени движения. Важно е да се знае и друго – йога и пилатес изграждат правилна осанка и стойка. А това действа положително и на тонуса в коремната мускулатура. Кривият гръбначен стълб и отпуснатият корем вървят ръка за ръка (към залеза). Правилната стойка и слабата коремна преса са несъвместими.

Колко често трябва да се тренира пресата? И колко повторения трябва да се правят?

Коремните мускули се възстановяват много бързо, а това означава, че могат да се тренират сравнително често - до 5 пъти в седмицата, а някои от вас могат да ги товарят ежедневно. Ако имате за цел да направите плосък корем, не ви трябва допълнителна тежест – тази на тялото е достатъчна.

Самите повторения не трябва да са прекалено много – от 15 до 20. Най важното тук не са бройките, а начинът на изпълнение. Ако сте от наблюдателните, ще забележите, че във фитнеса повечето хора изпълняват безумно много повторения в бясно темпо. Отидете и им обяснете, че ефектът от това е малък.

Повторенията трябва да се изпълняват в умерено темпо, а движенията да са технически коректни. Затворете очи и съзнанието ви трябва да е заето с това да чувства (!) как мускулите се съкращават. При връщането (разгъването) тялото трябва да е под контрол. Ето това вече е друга бира.

Марийка ми нашепна, че коремните преси на шведска топка са по ефективни отколкото класическите коремни преси. Вярно ли е това?

Ами вярно е. Неустойчивата топка, волю-неволю, ви кара да балансирате, напрягайки целия комплекс от мускули на корема, включително косите коремни мускули. Но най-натоварени са правите коремни мускули.

Нещо повече - учените са уверени, че трудно може да се изолират определени мускули в тази област. В живота всяка промяна в разположението на торса кара всички мускули на талията и гърба да работят. Шведската топка копира естествените условия за работа на пресата, и ето защо упражненията на нея са по-ефективни. За да запазите равновесие трябва да се напрягате дори в паузите между сериите. А на пейката най-вероятно се отпускате като бяла мечка на слънчева поляна.

Правя коремните преси, но усещам натоварване само в горната част. Имам чувството, че долната част въобще не се натоварва. Какво да правя?

Долната част е слабо инервирана. Което ще рече, че там има по-малко нерви и това е причината да не усещате толкова добре натоварването. Ето защо може да не изпитате онова добре познато парене, когато правите вдигане на крака от лег или вис.

Това са все упражнения прицелени върху долната секция на корема. Добро натоварване се получава и когато правите коремни преси на наклонена пейка, където краката ви са закрепени нависоко. Ако искате да акцентирате на тази част, трябва да извършвате упражненията в началото на тренировката.

Във фитнеса има просто правило: първо се натоварват „слабите" участъци. Освен това упражненията не са всесилни. Талията е място, където кръвообращението се забавя при работа от седеж и ето защо мазнинките се задържат там с голям кеф.

Това е и причината мястото да е толкова трудно за изчистване. Сигурно не е удобно да правите упражнения на работното място, но е хубаво да вземете някои мерки против застояването на кръвта. На всеки 30-45 минути станете и е се разходете няколко метра. Дори и да стоите може да напрягате статично коремната преса. Това помага за кръвообращението.

Видях по телевизията реклама на електростимулатор, чрез който мога да се избавя от излишните мазнини в корема. Работи ли този апарат?

Въпросната машинка, се използва от физиотерапевтите за „стимулиране" на болезнено отслабените мускули (атрофиралите). Електрическият импулс предизвиква неволево съкращение. Този стимул обаче явно не е достатъчен, за да се оформи коремна преса, камоли да се стопят мазнините.

Добре де, ако го оставя електростимулатора за 24 часа ще помогне ли? По този начин коремната преса ще се съкращава даже като спя!

Уви, в случая важи правилото, че количеството не води до качество. Дори и да прокарате през тялото ви милиони електрически импулси, пак няма да може да стопите мазнините с милиметър, а камо ли да оформите „плочки".

Работата се състои в това, че тялото трябва да усети физически стрес, за да има ефект. Само тогава се освобождават хормони, които помагат на мазнините да изгорят. Подобен механизъм стои в основата на хипертрофията (нарастването) на мускулатурата. Слабо натоварените мускули не могат да предизвикат такава реакция. Между другото, в няколко щата в Америка са предприети съдебни искове срещу рекламата на непотребните битови електростимулатори. Така че, моля ви, не бъдете от армията на подведените потребители!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031